Općina Sali > Iz medija > Ležaj od lažine

Ležaj od lažine

Kategorija Iz medija,
Objavljeno 10. studenoga 2022.

Za mnoge pravi godišnji odmor počinje tek dolaskom na more. Predivna mediteranska obala, kao stvorena za odmor i uživanje, pruža dobrodošlicu svojim posjetiteljima koji joj se svake godine rado vraćaju. Unatoč ljubavi, ti isti posjetitelji mogu joj nesvjesno naštetiti ne znajući da prirodu ne treba uređivati jer ona sama stvara potrebnu ravnotežu. Jedan od primjera je čišćenje lažine – naplavine mrtve morske cvjetnice (posidonije) koju more nanosi na obalu stvarajući dine.

Naplavine od mrtvog lišća posidonije promiču bioraznolikost jer pružaju hranjive tvari endemskim biljkama koje rastu samo na tom području. Važne su i jer smanjuju eroziju obale – čvrsti i isprepleteni listovi morske cvjetnice smanjuju utjecaj valova i štite pijesak koji se nalazi ispod njih. Isti efekt imaju i u moru jer raspršuju snagu valova i time smanjuju učinak morskih mijena i struja (pogotovo kada su dovoljno razvijene, primjerice u obliku grebena).

Praćenjem geomorfoloških promjena na plaži Sakarun stručna služba JU Natura Jadera utvrdila je da se uklanjanjem 1560 m3 lažine s plaže s njom uklonilo i 37 m3 sedimenta (pijeska „zarobljenog“ u lažini) kojeg se u godini dana proizvede samo 14 m3.

Stoga je važno ne micati lažinu s plaže nego je koristiti kao udobni ležaj pazeći pritom da za sobom pokupimo sve što smo donijeli. #LeaveNoTrace

Da bismo što dulje uživali u dobrobitima prirode, moramo je čuvati. Prvi korak je aktivnije se uključiti u zaštitu, a jedan od načina je platforma za mobilizaciju očuvanja prirodnih mediteranskih plaža s naplavinama posidonije.

 

Izvor: https://glasprirode.hr

lokalnahrvatska.hr