Općina Sali > Gospodarenje otpadom > Izložbom Plastična (noćna) mora i službeno počela nacionalna kampanja „Zajedno bez plastike“

Izložbom Plastična (noćna) mora i službeno počela nacionalna kampanja „Zajedno bez plastike“

Kategorija Gospodarenje otpadom, Iz medija, Mulić d.o.o., naselja, Obavijesti,
Objavljeno 14. srpnja 2021.

Postavljanjem izložbe Plastična (noćna mora) uz šetnicu Hotela Jadran u Jelsi na otoku Hvaru, u sklopu Jelsa Art Biennala, Udruga Sunce i službeno je počela nacionalnu kampanju za smanjenje onečišćenja jednokratnom plastikom pod nazivom „Zajedno bez plastike“, koja se provodi kao jedna od aktivnosti projekta For Plastic Free Croatian Islands  ( https://sunce-st.org/aktivni-projekti/for-plastic-free-croatian-islands/).

Postavljanje dvojezične izložbe koja se sastoji od panoa koji prikazuju kako naša mora izgledaju ispod površine, što se sve u njima krije i kakav utjecaj na morski ekosustav ostavlja čovjek,  samo je jedna u nizu aktivnosti predviđenih u kampanji „Zajedno bez plastike“, čiji je cilj podizanje svijesti o utjecaju plastičnog onečišćenja na morski okoliš i dostupna održiva rješenja. (više o kampanji na poveznici)

U sklopu iste kampanje, povjerenstvo Udruge Sunce Split, Grada Dubrovnika i jednog vanjskog suradnika izabralo je pobjednika natječaja za najbolje idejno rješenje za Plastic Smart Gadget u sklopu projekta Plastic Smart Cities Croatia za grad Dubrovnik. Radi se o  proizvodu hrvatske firme HORTIRIVIERA  d.o.o. pero® zero refill starter set „Slobodo“ koji se sastoji od 100% prirodnog vodotopivog praškastog refill gela za pranje ruku, kose i tijela s autohtonim mirisnim blendom dubrovačkog bilja te višekratne staklene boce s dozatorom, koji se može puniti. Ideja  je bila izrada predmeta za višekratnu upotrebu koji snažno doprinosi smanjenju nastanka otpada, a neki od kriterija bili su doprinos smanjenju nastajanja plastičnog otpada, višekratna upotreba te  poticanje pojedinca na usvajanje principa „ponovno koristi“. Više informacija na poveznici.

Nacionalna kampanja „Zajedno bez plastike“ podržana je sredstvima Beyond Plastic Med (https://www.beyondplasticmed.org/en/).

 

lokalnahrvatska.hr