Općina Sali > Gospodarenje otpadom > ISKAZ INTERESA ZA NABAVU KOMPOSTERA !

ISKAZ INTERESA ZA NABAVU KOMPOSTERA !

Kategorija Gospodarenje otpadom, Mulić d.o.o., Obavijesti,
Objavljeno 28. svibnja 2021.

POZIV KORISNICIMA JAVNE USLUGE PRIKUPLJANJA KOMUNALNOG OTPADA ✅♻️
Ovim putem pozivamo sve korisnike na
ISKAZ INTERESA ZA NABAVU KOMPOSTERA
za samostalno kompostiranje biorazgradivog otpada
(ostaci voća i povrća, pokošena trava, ljuske jaja, piljevina….) u vlastitim vrtovima i dvorištima.
Kompostere ćemo podijeliti zainteresiranima bez naknade.
Molimo sve zainteresirane da se jave na:
023 377230 ili
do 07.06.2021.🥦🥔🌱

KOMPOSTIRANJE JE NAJSTARIJI I NAJPRIRODNIJI NAČIN RECIKLIRANJA OTPADA

Kompostiranje je biološka razgradnja biootpada (kuhinjski otpad te vrtni ili zeleni otpad) uz pomoć niza živih mikroorganizama (bakterije, gljivice) i višestaničnih organizama (kukci, gujavice) uz prisutnost zraka, pri čemu nastaju ugljikov dioksid, voda, toplina i kao končani proizvod kompost – humus. Predstavlja najstariju metodu odvajanja i odlaganja organskog otpada, odnosno biootpada na za to predviđena mjesta, najčešće u kompostere. Takav odvojeni biootpad se razgrađuje i nastaje kompost. Često nismo ni svjesni kako više od trećine ukupnog otpada koji nastaje u domaćinstvima čini organski otpad ili biootpad. U prikupljenim ostacima hrane i vrtnim biljkama nalaze se visokovrijedne sirovine za proizvodnju komposta kojim obogaćujemo zemlju sastojcima za rast i razvoj biljaka te održavamo njezinu plodnost.

ŠTO SE SMIJE, A ŠTO NE SMIJE KOMPOSTIRATI

Kompostirati se može sav biljni otpad iz kuhinje, vrta, voćnjaka i travnjaka. Ukoliko se dobro izmiješa što više različitog i usitnjenog biljnog materijala, dobit će se kvalitetan kompost.

KADA, GDJE I KAKO KOMPOSTIRATI?

Kompostirati se može tijekom cijele godine te svatko može svoj reciklažni kutak napraviti bilo gdje u sjenovitom kutu vrta ili dvorišta, zaštićen od izravnih udara vjetra, izbjegavajući mračna, hladna i previše vlažna mjesta.

 

lokalnahrvatska.hr