Općina Sali > Gospodarenje otpadom > Započela provedba projekta „For a plastic free Croatian islands“ –

Započela provedba projekta „For a plastic free Croatian islands“ –

Kategorija Gospodarenje otpadom, Iz medija, kultura i školstvo, Mulić d.o.o., naselja, Obavijesti,
Objavljeno 19. studenoga 2020.

Plastika je danas jedan od najvećih problema zagađenja prirode i okoliša, posljedično i samog čovjeka.
Općina Sali uključila se u projekt „For a Plastic Free Croatian Islands“ upravo da svojim primjerom dobre prakse gospodarenja otpadnom plastikom smanji pritisak onečišćenja mora te podigne razinu znanja i odgovornosti cijele lokalne zajednice. Zajedno možemo ostvariti puno toga.

Nositelj projekta je Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, a partneri su Grad Stari Grad (otok Hvar), Općina Sali (Dugi otok) i Zelena akcija. Suradnici na projektu su SMILO i Inicijativa za Zlarin bez plastike, a projekt je podržan od strane Svjetskog fonda za prirodu (WWF).

Projekt financira organizacija The Beyond Med Association, a opći cilj je doprinos smanjenju upotrebe jednokratne plastike, kao i smanjenju onečišćenja plastikom u Jadranskom i Sredozemnom moru, implementacijom mjera održivog gospodarenja otpadom u dvije otočne zajednice, koje se temelji na principima „smanji, ponovno koristi i recikliraj“. Projekt će se tijekom 24 mjeseca provoditi na području Općine Sali na Dugom otoku i Starog Grada na otoku Hvaru.

Glavne aktivnosti projekta:

1. Provođenje analize o upotrebi jednokratne plastike i gospodarenju otpadnom plastikom u uključenim otočnim zajednicama.
2. Razvoj „Plana bez plastike“ za svaki uključeni otok participativnim pristupom i radionicama s uključenim dionicima.
3. Provedba Plana bez plastike.
4. Organizacija javnih događanja i javnih foruma u lokalnim otočnim zajednicama usmjerenih na podizanje svijesti lokalnog stanovništva o posljedicama plastičnog zagađenja.
5. Provođenje nacionalne kampanje za podizanje svijesti o utjecaju plastičnog onečišćenja na morski okoliš i dostupna održiva rješenja.
6. Organizacija studijskog putovanja za upoznavanje primjera dobre prakse i rješenja gospodarenja otpadom u otočkim zajednicama.
7. Organizacija radionice za izradu Plana komunikacije i zagovaračkih aktivnosti, radionice za jačanje kapaciteta i umrežavanje partnera i okolišnih organizacija koje rade na ovoj tematici.
8. Završna konferencija u Splitu usmjerena širenju rezultata projekta i poticanju daljnjeg smanjenja plastičnog otpada za predstavnike lokalnih otočnih vlasti, nacionalnih i međunarodnih nevladinih organizacija, JLS, predstavnike HGK, Turističke zajednice, relevantnih Ministarstava i dr.

Ukupna vrijednost projekta = 142.690,80 Eura.

Be Med potpora = 99.883,56 Eura (70%)

Sufinanciranje projektni partneri = 42.807,24 Eura (30%)

Vrijeme provedbe: 1.listopada 2020. – 30. rujna 2022.

Više o projektu možete pratitit na web stranici Udruge Sunce:

Projekt For a plastic free Croatian Islands

lokalnahrvatska.hr