Općina Sali > Hrvatska knjižnica i čitaonica Sali > Poziv lokalnoj zajednici – stvaranje fotoarhive baštine Dugog otoka

Poziv lokalnoj zajednici – stvaranje fotoarhive baštine Dugog otoka

Kategorija Hrvatska knjižnica i čitaonica Sali, kultura i školstvo, Obavijesti,
Objavljeno 23. rujna 2019.

Program projekta OBAVIJEST

Ovim putem pozivamo stanovnike Dugog otoka da ako imaju stare fotografije i/ili nerazvijene filmove, a žele doprinijeti stvaranju digitalne foto-arhive koja će služiti u kreiranju muzeološkog koncepta etnološke zbirke otoka, da ih mogu donijeti u Općinu ili Knjižnicu Sali na obradu. Iste će se nakon skeniranja vratiti vlasnicima i unijeti u dokumentaciju arhivskog gradiva kulturne baštine Dugog otoka.

Projekt je prijavljen u okviru natječaja Mjera 8. „Organizacija i provedba manifestacija i drugih događanja vezanih uz ribarstvo i morski okoliš“ iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014. – 2020. LAGUR-a „Plodovi mora“, kojem je svrha promocija i valorizacija ribarstva i ribarstvenog područja, povezivanje znanosti i struke putem razvoja manifestacija i događanja povezanih s ribarstvom i akvakulturom, razmjena iskustva i stvaranje poslovnih prilika kroz organizaciju manifestacija i događanja na temu ribarstva/akvakulture, bilo da se radi o znanstvenim, stručnim, edukativnim, kulturnim, gastronomskim ili bilo kakvim drugim manifestacijama.

Hvala
Jona Petešić

Sve ostale informacije možete dobiti i u Općini ili pozivom na broj: 0997309893

Više o projektu: Svrha projekta je senzibilizirati javnost o stanju morskog okoliša kao i negativnom utjecaju čovjeka na biljni i životinjski svijet podmorja te valorizirati ribarsku tradiciju, očuvati je od zaborava, arhiviranjem i dokumentiranjem, prezentacijom kako lokalnoj zajednici, tako i posjetiteljima otoka. Dugoročno, projektom se želi stvoriti pozitivno okruženje otočnog identiteta kao male ribarske zajednice koja je svjesna zaštite okoliša i doprinosi postizanju zero waste kriterija destinacije, ojačati lokalnu zajednicu u očuvanju tradicije omogućavanjem joj sudjelovanja u kreiranju arhive i buduće etnološke zbirke, potaknuti je na nove ideje ponude otočkog sadržaja (tradicijski ribolov, lokalna kuhinja i sl.), pružiti mogućnost povezivanja otočana na cijelom području Općine Sali, da zajedno doprinesu održivom razvoju otoka.

lokalnahrvatska.hr